Att sälja på nätet

Det är i sig ingen ny företeelse att privatpersoner säljer till andra privatpersoner. Det finns gott om exempel på hur människor, särskilt kanske människor i nöd, sålde sådant som de trodde att de kunde klara sig utan. Under 1900-talet sker det en viss omsvängning mot att det kanske mindre är människor i nöd och oftare människor som säljer av ett visst överflöd. Under senaste åren på 90-talet och framför allt på 2000-talet har attityden till privat försäljning ändrats ganska radikalt. Det är numera inte alls skambelagt på samma sätt att sälja saker. Det är i stora kretsar ett accepterat sätt att göra sig av med sådant man inte längre behöver och dessutom kanske få in lite pengar.

Internet gör annonseringen

Om man vill sälja något är det förstås viktigt att potentiella kunder får vetskap om det. När man förr i tiden hade s.k. bakluckeloppis så byggde det ju på att den dagen och platsen var väl utannonserad, så att intresserade kunder kom dit. Nu var det ju inte säkert att 2rätt” kund hittade dit just den dagen.Numera sker nästan all privatförsäljning via Internet. En av de större sajterna är Blocket.se. Den som vill sälja något lägger ut en annons med ett pris och väntar på att någon köper. Varorna är uppdelade i olika kategorier, så det är ganska lätt för intresserade köpare att hitta den produkt man är intresserad av. Inom sajten kan man lätt ange sökord, t.ex. ”matbord” och direkt se relevanta annonser. Om man hittar en vara som man blir intresserad av tar man kontakt med säljaren. Säljaren har gett ett pris, men det är inte ovanligt att köparen vill pruta. Affären görs upp mellan två privatpersoner, och när varan är såld tar säljaren bort annonsen.

En annan populär sajt är Tradera.se, som kan sägas vara en digital auktionssajt. Säljaren bjuder ut en vara och intresserade köpare kan sedan lägga bud under den tid auktionen pågår, oftast ett antal dagar Den som har högsta budet får köpa varan. På sajten finns vissa funktioner som kan hjälpa den som vill lägga ett bud, men själva affären sker helt mellan säljare och köpare. Dock finns ett slags betygsystem inbyggt. Det går att betygssätta säljaren så att andra som funderar på att köpa av den säljaren kan se vad andra kunder tyckt.

Garantier?

När man handlar via sajter på Internet är det förstås viktigt att komma ihåg att vid affärer mellan privatpersoner finns inte garantiåtaganden egentlig mening. Mer än vanligt gäller nog att varan säljs i befintligt skick. Det här är ju komplicerat om affären görs upp på distans, dvs man ser inte varan förrän köpet är genomfört. De flesta större sajter har dock ett system där den som ofta får klagomål blir avstängd från sajten, så ”professionella bedragare” finns det nog inte på de större sajterna.

Betalning

För saker av mindre värde är nog det vanligaste att kunden betalar i förskott och säljaren därefter levererar. Den dominerande metoden för betalning är säkert Swish, som de flesta uppfattar som både säker och enkel. Den används ju gärna även då säljare och köpare möts, eftersom säljaren kan se inbetalningen omedelbart.