Tradera

Tradera grundades 1999 och har idag över 3 miljoner medlemmar. Här kan man hitta både nya och begagnade prylar, och även sälja sådant man inte längre behöver. 

Historia

När Tradera grundades år 1999, med Daniel Kaplan som VD, så var tanken att skapa en verksamhet som skulle göra det lättare för de personer som ville handla med exklusiva juveler och smycken. Investerare blev snabbt intresserade och satsade pengar i företaget och det började göras planer om att lansera Tradera i fler länder i Europa. Tyvärr tog pengarna slut och när IT-bubblan sprack år 2000 så valde de istället en ny inriktning, vilket innebar att de köpte upp två andra aktörer för att starta om från grunden. Företaget fick ny VD och lyckades undvika konkurs. De bytte lokal från ett kontor vid Norrmalmstorg i Stockholm, till en källarlokal på Gävlegatan. Efter detta började en liten grupp resa runt i Sverige för att träffa människor inom olika samlarkretsar. Verksamheten började ta fart under 2003, och redan i början av 2004 hade Tradera cirka 400 000 medlemmar. Ebay köpte Tradera i april 2006 för mer än 350 miljoner kronor, och efter det har företaget växt mer och mer. Idag har de över 3 miljoner medlemmar och den siffran verkar växa hela tiden. 

Hur fungerar Tradera?

Hos Tradera kan man både köpa och sälja både nya och begagnade prylar. Det finns ett antal olika kategorier som man kan välja mellan, som mode, hem & design, elektronik med fler. Varje kategori har sedan flera underkategorier så det blir lättare att hitta det man är ute efter. I början fokuserade företaget endast på privata säljare, men har på senaste tiden gjort det möjligt för små företaget att sälja sina produkter, till exempel resebiljetter och andra outlet-varor. Tjänsten kan användas av både svenska och internationella besökare, även fast de flesta köpen genomförs av svenskar. Det är även möjligt att arbeta med försäljning till fast pris, istället för det endast handlar om en renodlad auktionssajt, vilket det var i början. 

Hur man köper och säljer är väldigt enkelt

Det man börjar med är självklart att skapa ett konto på hemsidan. Man fyller i sina uppgifter, det är bara att följa instruktionerna som finns, och sedan kan man börja lägga bud, köpa saker som har fast pris, eller lägga upp annonser om man har något som man vill sälja, vare sig det är kläder som man aldrig använder längre och fortfarande är i bra skick, tavlor som man inte längre vill ha, eller annat som bara ligger och tar upp plats. När man ska köpa en vara är det bara att lägga bud, eller så kan man i vissa fall köpa produkten direkt. Efter detta skickas ett vinnarmejl till den e-post som man skrev när man skapade kontot och det är dags att betala.Det finns flera olika betalsätt som kan erbjudas som, Swish, banköverföring, PayPal, via klarna med fler. Det är lite olika mellan varje säljare. 

Tradera har gjort sitt bästa för att man ska kunna erbjuda flera säkra betalsätt. Men det gäller att komma ihåg att i många fall så sker hela köpet mellan säljaren och köparen, och Tradera är då inte skyldig ifall något skulle gå snett. 

Efter varan blivit betalt så skickas den via ett av de olika sätten som finns. Det vanligaste som används är DHL, Schenker eller posten när det är något mindre som skickas. Efter allt är klart med köpet så får man lämna ett omdöme om hur man tycker köpet gick till. Detta gör det enklare för andra personer att se hur säkert det är ifall de vill köpa något från samma säljare. Vill man istället sälja något så gör man det genom att trycka på ”skapa annons”, som finns upp till höger på hemsidan. Där beskriver man sin vara, bestämmer pris, om man vill ha en auktion eller fast pris, hur länge annonsen ska ligga uppe och vilket fraktsätt man använder sig av. Det är även möjligt att erbjuda fri frakt. 

När någon köpt din produkt så väntar man oftast tills man ser att betalningen gått igenom, och sedan är det bara att skicka varan. Lägger man upp annonser så finns det risk att Tradera drar en liten avgift. Det dras ingenting när man inte får sina prylar sålda, men de drar 10% av försäljningspriset (minst 3 kronor och max 150), och även när man lagt upp över 100 annonser på en månad. Har man använt något av tilläggen som finns så läggs detta till på fakturan. Tradera skickar sedan en e-faktura till en där man ser hur mycket som måste betalas.