eBay

Ebay – Ett multimiljardföretag med verksamhet i över 30 länder

Ebay grundades 1995 och är idag ett av de mest framgångsrika köp- och sälj företag som finns på nätet. De har ett brett utbud av tjänster och varor världen runt och det är både snabbt och lätt att skapa ett konto för dig som antingen vill köpa något eller har något att sälja. 

Försäljning på Ebay

Man börjar så klart med att skapa ett konto när man vill sälja, eller köpa, något på Ebay. det är relativt enkelt, man följer bara instruktionerna som står på hemsidan. Något som kan göra det lite svårare för vissa personer är att allt är skrivet på engelska. Men har man lätt för att förstå språket så borde det inte uppstå några större problem.

När man sedan skapat sitt konto och ska sälja något så skapar man en annons där man beskriver varan så tydligt man kan och vad den kostar. Det finns olika sätt att sälja på, via auktion, man kan sätta ett fast pris med fler. Vad man kan sälja och hur det går till kan bero på vilket land man befinner sig i. Vilka regler och villkor som gäller vid försäljning kan man läsa om på deras hemsida.

Vilka betalningsmetoder som går att välja mellan kan vara lite olika beroende på några saker. Var man befinner sig, vilken kategori varan hamnar i, till exempel. Det säkraste sättet som oftast finns tillgängligt är Paypal. Det går både snabbt att använda och är ett av de mest populära betalningsalternativen som finns på nätet. Ebay tar en avgift när man lägger upp annonser, hur stor avgiften är beror på vad man säljer, och igen, vilken kategori varan hamnar i. 

ebay

När det är dags att skicka varan man sålt, så finns det olika fraktalternativ, detta beror också på var man befinner sig i världen och vad det är som skall skickas. Ebay har en funktion där man kan skriva ut sina fraktsedlar direkt och tejpa fast på paketet. Hur det fungerar är att man går till sin sida på Ebay, och trycker på varan som man sålt. Det är bara att trycka på det man vill skicka och sedan skriva ut. Om detta även fungerar i Sverige är lite otydligt. Man får läsa igenom all information noga så det inte blir något fel.

Hur allt går till kan man, som sagt, läsa på deras hemsida. Det finns tydligt skrivet vilka regler och villkor som gäller, både för de som säljer något och de personer som ska köpa en vara eller tjänst. I början kan det verka lite krångligt med allt som man bör tänka på, men när man har kommit igång med säljandet så tänker man inte på det lika mycket.

Historia

Ebay grundades, av Pierre Omidyar från Kalifornien, år 1995. Det är idag en nätauktions- och shoppingwebbplats där man kan hitta alla möjliga produkter från både privatpersoner och företag. Från början var auktionerna en del av Omidyars privata webbplats men utvecklades sedan till en av IT-bubblans främsta framgångssagor.2005 erablerades Ebay även i Sverige. De konkurrerade med Tradera tills de köpte upp företaget 2006 för 365 miljoner kronor. Istället för att slå ihop de båda företagen valde de att driva dom parrallellt. Den svenska versionen av Ebay stängdes sedan ner i april 2007 och man blev istället hänvisad till Tradera eller Ebay i andra länder. Ebay har, förutom auktionstjänster, köpt sig in i andra branscher, som Paypal och Skype. De är idag ett väldigt framgångsrikt företag som finns i över 30 länder runt om i världen.